dimecres, 9 de desembre del 2015

Teatre barroc: Molière, Lope de Vega i Shakespeare

La directora teatral Ariane Mnouchkine  (pedagoga i directora teatral) va crear en 1978 aquesta pel·lícula sobre la vida de Molière que ens conta la trajectòria de de la tradició teatral francesa, les influències de la commedia dell'arte italiana, la seua col·laboració amb Jean-Baptiste Lully, músic i ballarí cortesà creador de les comèdies-ballet que al capdavall donarien lloc a l'òpera.



No són molts els intents que s'han fet per portar la vida de Lope de Vega al cinema com s'ha fet amb Shakespeare o Molière. Encara que sí que s'han adaptat obres seues com "El perro del hortelano" de Pilar Miró (una de les més lloables  adaptacions cinematogràfiques del teatre barroc castellà, malgrat les crítiques), s'han fet recreacions com la del "Ministerio del tiempo: tiempo de gloria" que retracta l'època i el personatge amb prou sentit de l'humor. Amb tot, pensem que el biopic "Lope" d'Andrucha Waddintong, està a l'altura de les biografies dels escriptors barrocs d'altres països. A més, i açò és molt interessant pedagògicament, a l'obra es fa una reflexió sobre l'Art nou de fer comèdies de Lope de Vega.



Shakespeare in love, recrea l'argument de Romeu i Julieta al temps que fa una presentació de la crisi creativa de Shakespeare en una època que se li exigia molt als creadors d'obres de teatre. Com en el cas de Lope i Molière, a aquest film també és fa un anàlisi de l'art teatral i la seua necessitat d'adaptar-se als temps i els gustos de l'època i sobretot a la necessitat de creació per poder viure resumit en la frase: "l'espectacle ha de continuar".

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada