dilluns, 21 de març del 2016

Àngel Guimerà

Un dels autors més importants de la Renaixença, el seu treball fou decisiu per a la dignificació del teatre català. 

Biografia
Àngel Guimerà i Jorge va néixer el 1845 a Santa Cruz de Tenerife i va morir a Barcelona el 1924. Fill de mare canària i pare català. La família s'instal·la al Vendrell quan el fill era petit.
A finals dels anys 60, Guimerà era un intel·lectual molt actiu, escrivia poesia i publicava en la premsa catalanista. L'any 1871 és un dels fundadors del diari La Renaixença, posteriorment en fou director, i destacà pel caràcter encès dels seus articles.
El 1877 obté tres premis als Jocs Florals (certamen literari de gran prestigi), fet que el col·loca, juntament amb Jacint Verdaguer, en un lloc de privilegi entre els escriptors de l'època.
Guimerà va recórrer les terres catalanes i prengué consciència del sistema caciquista que la política del moment no combatia. Per això va prendre una postura activa socialment. Els seus drames varen ser traduïts a tot arreu i amb els seus personatges populars i temàtiques socials va saber captar l'ànima dels seus contemporanis.

Ací tractarem només dues obres de teatre que haurien de formar part del repertori teatral nacional i internacional. Us convidem a conéixer-les i divulgar totes les adaptacions i recreacions que continuament es fan.


Mari i cel
L'obra més famosa de Guimerà, tal vegada siga Mar i cel per la difusió que li ha proporcionat el musical de la Companyia de Teatre Dagoll Dagom (veure vídeoclip) i per la temàtica tractada. Si realitzes totes les activitats que et proposem tal vegada pugues respondre a algunes preguntes clau:

L’amor de Saïd i Blanca és impossible, com el de Romeo i Julieta, de W. Shakespeare (1564-1616), o el de Jack i Rose a la pel·lícula Titànic (1997, dirigida per J. Cameron). Per què no poden ser feliços si s’estimen? Quines circumstàncies haurien de canviar perquè el seu amor fos possible? Recordes altres històries d’amor impossible que acaben de manera tràgica (cita’n una com a mínim)? Digues què tenen en comú amb Mar i cel.

- Dossier de treball de Mar i cel.
- Qüestionari per a l'autoavaluació de Mar i cel.

Àngel Guimerà és un clàssic de les lletres catalanes, sobretot com a dramaturg, i va ser també un personatge políticament i culturalment molt significat. Tot i continuar amb la tradició del teatre romàntic, Guimerà renova i modernitza el teatre de la seva època, tant pel que fa als temes que planteja com en l’ús d’una llengua viva, rica i de caire popular, lluny de l’encarcarament lingüístic que es gastava a l’època. I això el va ajudar a connectar no solament amb l’espectador teatral sinó també amb la crítica.

Terra baixa
L'obre de teatre Terra baixa d'Àngel Guimerà. El protagonista, en Manelic, un home senzill i primitiu, és cridat per casar-se amb la Marta, una noia de la terra baixa que fins aleshores havia estat obligada a mantenir relacions íntimes amb el seu amo, en Sebastià, el qual pretén continuar-les més enllà del que per a ell és un matrimoni de conveniència. La Marta, envilida per la relació forçada amb en Sebastià, troba en l'amor d'en Manelic la força per esdevenir lliure i trencar la dependència que la subjectava a en Sebastià.
Dossier de treball de Terra baixa. - Veure adaptació cinematogràfica Terra baixa.

- Veure model de videocomentari de Terra baixa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada