divendres, 11 de novembre del 2016

Taller d'escriptura: les auques

Les auques són una forma de narració gràfica arrelada als territoris de parla catalana encara que, com a full imprès, les no les trobem documentades fins a finals del segle XVII. Segons Joan Amades:

“L’origen de les auques és dubtós, com ho són la majoria de les coses d’arrels fondes i de ranci sabor. Sens dubte els seus orígens són anteriors a l’impremta. Semblen tenir un origen cabalístic i d’endevinalla i, durant un temps utilitzaren taulers o teles pintades amb un encasellat que formava quadres en els quals hi havia dibuixat un signe o objecte simbòlic de caire astrològic…”

Les dimensions físiques d’una auca acostumen a ser les d’un full Din A3, com a estructura formal i narrativa, destaquen 48 dibuixos. Amb el pas del temps es numeraran i passaran de ser esfèriques a quadrades i al peu de les quals s’hi afegeix un text breu que, en conjunt, explica una història. Salvant les distàncies, podríem dir que són un precedent dels còmics actuals.

La proposta didàctica per al taller de creació consisteix a elaborar una AUCA del T. 3 o Teatre medieval. Mireu exemples d'altres anys>>>

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada